Henk ter Horst wint eerste Wim Hoogendoornprijs

25 januari 2022

Zondag 23 januari 2022 heeft het bestuur  van de PvdA IJsselstein samen met leden van de (steun)fractie Henk ter Horst verrast met het uitreiken van de Wim Hoogendoornprijs.

Wim Hoogendoorn is geboren in IJsselstein en was hier het eerste SDAP raadslid. Als metselaar was hij een sociale verbinden en zorgde daarbij ook voor het sociale cement in de lokale samenleving. Tijdens de tweede wereldoorlog zat hij in het verzet en was hij betrokken bij het drukken en verspreiden van het socialistische verzetskrantje De Vonk. In 1943 is hij verraden en opgepakt. Na gevangenschap in Amsterdam, Vught, Amersfoort is hij uiteindelijk aan ziekte bezweken in het concentratiekamp Neuengamme. Net na de bevrijding van het kamp door de Engelsen.

In overleg en met toestemming van zijn nabestaanden wil de PvdA Wim Hoogendoorn eren en herdenken door zijn naam te verbinden aan een jaarlijkse prijs. Een prijs die wordt uitgereikt aan sociale verbinders, “metselaars” die zorgen voor het cement en het verband in onze lokale samenleving. In ons IJsselstein.

Voor 2022 heeft het bestuur een keuze gemaakt omdat pogingen om ook niet PvdA-ers in een commissie te krijgen zijn gestrand. Het is namelijk de bedoeling om mensen, ongeacht hun politieke kleur, die een wezenlijke bijdrage leveren aan het sociale cement in de IJsselsteinse samenleving voor te dragen waarna de commissie / jury een winnaar kiest.

Deze eerste maal was het echter vrij snel duidelijk wie een goede eerste kandidaat zou zijn. Alle drie de bestuursleden nomineerde Henk ter Horst. In een video die zondag 23 januari jl. is opgenomen bij de uitreiking worden een aantal bijdragen van Henk aan het sociale cement genoemd:

  • Raadslid
  • Commissielid
  • Bestuurslid, programmeur, chauffeur en Manus van alles van de Zenderexpress
  • Budget coach voor jongeren met schulden
  • Trouw Knijperaar en lid van het ombudsteam
  • En nog meer.

Ook zijn vrouw Liesbeth is in het zonnetje gezet met een bos rode rozen en samen krijgen zij naast het beeldje en de oorkonde ook nog een bedrag van 250,- dat mede mogelijk is gemaakt door een bijdrage van de landelijke PvdA.