2024 editie Willem Hoogendoornprijs

16 oktober 2024

Willem Hoogendoorn is in 1912 geboren in IJsselstein als zoon van de smid. Hij koos ervoor om metselaar te worden en kwam daardoor in aanraking met tal van sociale misstanden. Zowel in de bouw als in IJsselstein.

Daardoor werd hij op jonge leeftijd al lid van de SDAP en zelfs raadslid in IJsselstein. Maatschappelijk betrokken, een echter “rode rakker”. Zo rolde hij ook in het verzet en was hij betrokken bij de verzetskrant “De Vonk” en werkte hij ook voor “De Waarheid”.

In 1943 werd hij echter opgepakt door de bezetters en gevangen gezet. Na gevangenschap in Amsterdam, Vugth, Amersfoort werd hij uiteindelijk door de Engelsen bevrijd in het Duitse Santbostel. Helaas was hij zo verzwakt en ziek dat hij op 6 mei 1945 overleed.

Om Willem te eren reikt de PvdA jaarlijkse een prijs uit aan een persoon die net als hij een grote mate van betrokkenheid bij IJsselstein toont en een bijdrage levert in het sociale domein. Iemand die, om het in een metafoor uit te drukken, “zorgt voor de specie en het verband tussen de maatschappelijke stenen”.

Dit jaar was de heer Theo van Mil voorgedragen door de vorige winnaars.

Op een zomerse vrijdagavond hebben Ad en Tiemen hem verrast.

Het was mooi om te horen dat hij altijd had gezegd dat hij een lintje zou weigeren maar dat hij oprecht blij was met de prijs die bestaat uit een mooi beeldje, een oorkonde en een geldbedrag voor een etentje.