Wantoestanden bij slachterij Westfort

Door Paul Nieveen van Dijkum op 5 februari 2020

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat uitzoeken of er overtredingen zijn begaan bij slachthuis Westfort in IJsselstei. Op heftige beelden die undercover gemaakt zijn door Actiegroep Ongehoord is te zien hoe varkens met peddels worden geslagen en aan hun staart getrokken. Dat mag niet, al helemaal niet in een slachthuis dat het Beter Leven Keurmerk draagt, maar het gebeurt in IJsselstein kennelijk elke dag.

Door de uitgebroken varkenspest in China is de vraag naar varkensvlees uit Europa enorm toegenomen. Denkbaar is dat de productie tot een ontoelaatbaar maximum is opgevoerd. Volgens de berichten slacht Westfort 10 varkens per minuut.

De PvdA heeft  direct na bekend worden van het nieuws vragen gesteld aan het college. Is de vergunningverlening slecht een boekhoudkundig proces? En ook of de bekend geworden misstanden aanleiding zijn voor enigerlei actie vanuit de gemeente, zoals aandringen op betere handhaving en meer toezicht op het dierenwelzijn. Uit de undercoverbeelden blijkt dat de inspecteurs niet meer doen dan toekijken, en dat kan niet de bedoeling zijn.

De modernste slachterij laat zich graag voorstaan op diervriendelijkheid maar is op dit moment zeker geen reclame voor IJsselstein. Er is een petitie in de maak die vraagt om sluiting van de slachterij.

Een aantal bezorgde burgers en dierenvrienden, eisen per direct de schorsing van slachthuis Westfort in IJsselstein en willen dat minister Carola Schouten een diepgravend onderzoek naar het bedrijf instelt. Tevens vragen zij strafrechtelijke vervolging van de schuldigen en verantwoordelijken van deze ernstige dierenmishandelingen. Online staat hun petitie met de eis dat Westfort de deuren sluit!

Paul Nieveen van Dijkum

Paul Nieveen van Dijkum

“Betaalbaar wonen en leefbare wijken daar zet ik me voor in. Nu, en met uw steun ook straks.” Deze raadsperiode zijn we als PvdA beeldbepalend geweest op het ondewerp wonen door het woningtekort te blijven agenderen en zelf creatieve oplossingen aan te dragen. Dat ik werkzaam ben bij een grotere woningbouwcorporatie helpt daarbij. Woningbouw is

Meer over Paul Nieveen van Dijkum

Waar ben je naar op zoek?