Afrikadag 2018

14 april - 15 april, van 10:00 tot 24:00 | KTI, Amsterdam

Op zaterdag 14 april vindt in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam de Afrikadag 2018 plaats, en… het programma is bekend! Koop hier meteen je kaarten!

Dit jaar staat de Afrikadag in het teken van nieuw activisme. Wie spreken hierover nou meer vanuit het hart dan activisten zelf? Kersverse hoofdredacteur van OneWorld, Seada Nourhussen, gaat tijdens de opening in gesprek met activisten Moses Isooba van de pan-Afrikaanse beweging Africans Rising en de pas 27-jarige Tikhala Itaye uit Malawi. Vergeet je dus niet in te schrijven voor de opening.

Lilianne Ploumen, Kirsten van den Hul en vele anderen
Maar natuurlijk zijn er ook andere leuke gasten. Lilianne Ploumen en Kirsten van den Hul hebben het tijdens de workshop van de PvdA over het SheDecides initiatief. Daarnaast zijn beide PvdA ‘powerwomen’ ook betrokken bij andere workshops. De Ethiopische auteur Leenco Lata, tevens voorzitter van Oromo Democratic Front, vertelt je alles over “failed states” in de Hoorn van Afrika. En oud-minister Jan Pronk (tevens erevoorzitter van de FMS) presenteert zijn nieuwe boek!

En verder …
Naast verschillende activisten uit Afrika is er ook veel aandacht voor ander thema’s. Er zijn workshops over migratie, de rol van nieuwe technologieën, het belang van de diaspora en ‘women empowerment’. Auteurs van de nieuwe bundel Zwart komen langs en je kan handige tips krijgen voor jouw lobby. Aan het eind van de dag wordt de Albert Schweitzer Prijs 2018 uitgereikt voor het beste idee om gezondheidszorg in Afrika te verbeteren. Bekijk hier het volledige programma.

iAfrica Festival vol kunst en cultuur
Ook dit jaar is er een speciale editie van het iAfrica Festival “Arts of Resistance” op de Afrikadag! Yangambi organiseert een speciaal programma vol met kunst en cultuur, met o.a. een masterclass van Vamba Sherif. Met je Afrikadagkaartje kan je de hele middag binnenlopen. Ook in de pauze hoef je je niet te vervelen: Labyrinth organiseert een speciaal programma met verschillende spoken word-artiesten en natuurlijk heerlijk eten! Moe van alle indrukken? Bekijk dan één van de documentaires en films die op de Afrikadag vertoond worden.

“Africa at Night”
Ook de live-acts van de afterparty van de Afrikadag “Africa at Night” zijn bekend. Headliner van de avond: Paa Kofi. Een smeltkroes van jazz, soul, hiphop en Afrikaanse ritmes, waarbij hij met zijn stem de harten van velen zal veroveren tijdens deze avond. DJ Jean Jeansen zorgt er met zijn combinatie van hiphop, R&B en Afrobeats voor dat de voetjes gaan bewegen. Maar ook DJ Yaa Black zal er een waar spektakel van maken! Koop dus ook meteen je kaartje voor alweer de zesde editie van “Africa at Night”!

De Afrikadag 2018 wordt georganiseerd door Foundation for European Progressive Studies (FEPS) en Foundation Max van der Stoel (FMS). De dag wordt mede mogelijk gemaakt door Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), FMO, Cordaid, Partos, ICCO en mediapartner OneWorld.

Bekijk het programma en koop direct je kaarten